Scandal diplomatic între Japonia și Rusia. A fost dat afară din țară

de: Cătălina Burghelea
04 10. 2022

Ministrul nipon de Externe, Yoshimasa Hayashi, i-a ordonat consulului rus să părăsească Japonia până în 10 octombrie. Decizia îl vizează pe diplomatul din Sapporo, informează agenția de presă Kyodo. Sancțiunea vine după ce Tatsunori Motoki, ambasador la Vladivostok, a fost supus unui „interogatoriu coercitiv” de către FSB, serviciul de securitate rusesc.

Japonia l-a expulzat pe un consul rus din țară

La sfârșitul lunii septembrie, Japonia a acuzat Rusia de comportament „nerezonabil” și a amenințat cu „represalii” după ce FSB, agenția federală de securitate rusă, a reținut un diplomat în orașul-port Vladivostok și l-a acuzat că este spion. Negând vehement acuzaţiile de spionaj, purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, a precizat că ambasadorul rus la Tokyo a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu relele tratamente aplicate de ruși consulului, care au încălcat Convenţia de la Viena asupra relaţiilor consulare.

„Funcţionarul a avut ochii legaţi, ambele mâini şi capul lipite de podea, astfel ca el să nu poată mişca în timp ce era reţinut, apoi a fost interogat în mod autoritar”, a relatat Matsuno, adăugând că Japonia „protestează ferm față de aceste fapte incredibile”.

De cealaltă parte, potrivit FSB, oficialul nipon a fost prins în flagrant în timp ce primea informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient rus. Serviciile de securitate ale lui Vladimir Putin susțin că Tatsunori Motoki a intrat în posesia unor detalii clasificate cooperarea Rusiei cu o ţară din regiunea Asia-Pacific nespecificată, în schimbul unei „recompense monetare”. Diplomatul a fost declarat „persona non grata” de către Moscova.

Tensiuni mari între Tokyo și Moscova

Ulterior, Ministerul de Externe de la Tokyo l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, pentru a da explicații despre acest incident. De asemenea, Japonia cere scuze oficiale din partea Kremlinului, a spus Hayashi, adăugând că guvernul va lua în considerare represalii adecvate.

Afirmația care a pus gaz pe foc

Din cauza sancţiunilor economice adoptate împotriva Rusiei pentru ofensiva sa în Ucraina, Moscova a interzis, la începutul lunii mai, accesul pe teritoriul său a peste 60 de responsabili japonezi, între care şi premierul Fumio Kishida. Relaţiile dintre cele două țări s-au degradat din aprilie, atunci când Japonia a afirmat public, pentru prima dată din 2003, că insulele Kurile, aflate în nordul arhipelagului, sunt „ocupate ilegal” de ruși, un diferend teritorial care împiedică semnarea unui tratat de pace după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.